Kuchnia chińska Warszawa

Kuchnia Państwa Środka z pewnością należy do jednej z bardziej barwnych kuchni, które możemy znaleźć na kulinarnej mapie świata. Różnorodność smaków, kolorów, produktów spożywczych, wykorzystywanych do przygotowania każdego dania, to cechy dobrze opisujące kuchnię chińską. Jedzenie przygotowywane jest zgodnie z regionalną filozofią, co tworzy każde danie jeszcze bardziej wyjątkowym! Decydując się na catering jednej z restauracji w Warszawie, dostępnej w serwisie Bistronaut.pl, możesz przenieść się do tej części Azji wschodniej i to każdego dnia.

Wspomniane już zróżnicowanie – uwarunkowane jest barwną historią i losami Imperium Chińskiego. Kuchnia chińska kształtowała się przez tysiące lat, a mieszkańcy tego rejonu zawsze pielęgnowali tradycje i kulturę gotowania. Rozległe obszary Chin, bogactwo w różne produkty spożywcze, także miały i nadal mają, ogromny wpływ na to, jak obecnie wygląda chińskie jedzenie.

Najważniejszą zasadą każdej potrawy, jest zasada pięciu smaków. Wszystkie dania, które zamówisz w restauracji, będą połączeniem następujących smaków:

  • słodki
  • słony
  • gorzki
  • kwaśny
  • ostry

Równie ważne jest samo to, jak jedzenie jest przygotowywane. Aby zachować odpowiednią harmonię i wydobyć jak najlepiej każdy ze smaków, wszystko smażone jest na jednej patelni. Tradycyjny, głęboki wok będzie Ci potrzebny do stworzenia niemalże każdego chińskiego dania. Na pewno też spotkałeś się z popularną techniką smażenia stir-fry. Polega ona na szybkim smażeniu i podrzucaniu składników na woku.

Najpopularniejsze składniki

Bardzo duża ilość składników potrzebna do przygotowania nawet najprostszego chińskiego dania sprawia, że rzadko decydujemy się na gotowanie w domowym zaciszu. Samo ich przygotowanie, doprawienie jest bardzo trudną sztuką. Proponujemy ciekawą alternatywę – postaw na wygodę i zamów w jednej z restauracji w Warszawie gotowy zestaw w formie 4 posiłków w iście azjatyckim stylu!

To różnorodność składników czyni kuchnię chińską tak bardzo wyjątkową. Konieczne jest przestrzeganie odpowiednich proporcji oraz łączenie składników w ściśle określony, harmonijny sposób. Dzięki temu właśnie można uzyskać ten charakterystyczny zapach i smak każdego dania.

Ryż i mąka – w wielu regionach kuchnia chińska bazuje na ryżu. Jest bardzo łatwo dostępny i tani, przez co stał się fundamentem niemalże każdej potrawy. Najczęściej przygotowywany na parze, także wykorzystywany do zrobienia mąki, papieru ryżowego, octu, piwa oraz wina. Podobnie znaczącą rolę odgrywa makaron. Spożywany na ciepło, zimno, także i sucho. Makarony spotkać można na talerzu zarówno jako danie główne, jak i dodatek. Z mąki przygotowuje się pierożki, chleb, czy bułeczki na parze.

Warzywa i owoce – każde chińskie jedzenie to mnogość kolorowych warzyw i owoców. Pojawiają się one prawie w każdym daniu w postaci dodatków, farszu, także spotkamy ich duże ilości w zupach i wywarach. Do najpopularniejszych zaliczyć można: baby corn, bakłażan, brokuły, grzyby shiitake, pędy bambusa, marchew, kiełki fasoli, korzenie lotosu i wiele innych!

Mięsa – Charakterystyczna dla Chińczyków, jest również oszczędność, niemarnowanie jedzenia. Dlatego też jest im daleko do weganizmu, czy wegetarianizmu, bardzo lubią dania z mięsem. Najczęściej na stole można spotkać dania z drobiu. Potrawki, zupy z kurczaka, popularna kaczka po pekińsku. Także Chińczycy lubują się w krewetkach, wołowinie, a nawet wężach i ich podrobach. Najlepszy chińczyk nie boi się żadnego mięsa!

Tofu i soja – Na próżno tu szukać nabiału, twarogów, produktów mlecznych. Prawie 95% populacji Chin boryka się z genetyczną nietolerancją laktozy, przez co takie produkty są automatycznie odrzucane. Ich zamiennikami mogą być produkty na bazie soi oraz tofu. Tofu to miękki i aksamitny, o słonym smaku twarożek sojowy. Może służyć jako zamiennik dla mięs.

Przyprawy i sosy – kwintesencja tego, co oferuje nam chińskie jedzenie. Chińczycy bardzo cenią sobie takie przyprawy jak anyż gwiaździsty, cynamon, czosnek, pieprz syczuański, czosnek, imbir, kolendra, szalotka, przyprawa 5 smaków.

Co możesz zamówić odwiedzając chińskie restauracje?

Masz ochotę spróbować dobrej kuchni chińskiej w restauracji w Warszawie? Niejedna restauracja w Polsce może poszczycić się wybitnymi kucharzami prosto z Chin, a z pomocą Bistronaut.pl możesz zamówić na wynos to, co mógłbyś zjeść równie dobrze w Chinach!

Popularność chińskich dań przyczyniła się do powstawania na zachodzie chińskich dzielnic China Town. Tam można zjeść szybki lunch z warzywami, dania główne i przeróżne przysmaki, jakich jeszcze do tej pory z pewnością nie miałeś przyjemności jeść. Do najbardziej popularnych dań, które koniecznie trzeba spróbować, należą:

  • kaczka przygotowana po pekińsku – pieczone, chrupkie mięso w marynacie sojowej, z miodem i winem. Proces przygotowania jest długotrwały, przez co kaczka zaskakuje wyjątkowym smakiem,
  • sajgonki – obowiązkowy punkt chińskiego menu! Jeden z najpopularniejszych wśród chińskich specjałów w Polsce i nie tylko. Farsz z warzywami i mięsem owinięty w naleśnik z papieru ryżowego. Bardzo chrupkie i lekkie danie,
  • dim sum – pierożki doprawiane sosem sojowym, wypełnione farszem z mięsem i warzywami, w towarzystwie sosu do maczania. Farsz najczęściej jest wołowiną lub wieprzowiną, a ciasto – niezwykle cienkie i delikatne,
  • pierożki wonton – smażone lub gotowane na parze. Również nadziewane wieprzowiną, wołowiną i warzywami,
  • kurczak w pięciu smakach – słodki, słony, kwaśny, gorzki, ostry – te smaki towarzyszą temu daniu. Zamawiając w restauracji takiego kurczaka, zostanie nam on podany w towarzystwie sosu sojowego lub sojowo-grzybowego oraz ryżu lub makaronu i grzybów shiitake.

Co pije się w Chinach?

Chiny słyną z herbaty. To tam narodziła się tradycja picia tego napoju. Najpopularniejsze rodzaje herbaty, które także dostaniesz w Warszawie, to herbata zielona, czarna, czerwona, biała oraz oolong. Odwiedzając chiński bar, zostaniesz uraczony chińskim piwem i winem ryżowym.

Zamów chińskie jedzenie wygodnie – z dostawą!

Barwność, jaką niesie za sobą chińskie jedzenie, przekonała Cię do zanurzenia się w magicznych 5 smakach Azji? Masz ochotę skosztować w Warszawie kuchni chińskiej z lokalnych restauracji? Jedzenie na wynos, w formie cateringu przygotowanego przez najlepszych szefów kuchni, to zdecydowanie coś nowego. Przekonaj się jak smakuje najlepszy chińczyk w Warszawie i to bez specjalnej wyprawy na miasto. Delektuj się jedzeniem w swoim własnym domu, mieszkaniu lub w pracy. Nasza obsługa zapewni dobór odpowiedniego zestawu z posiłkami wypełniającymi smacznie menu na cały Twój dzień.

Zapewniamy zdecydowanie najlepsze jedzenie w Twojej okolicy. Zamawianie cateringu w pudełku to oszczędność czasu i próbowanie najlepszych smaków kuchni chińskiej w swoim domu.

Najlepsze japońskie restauracje w Warszawie

Chińczyk Bistro

Kuchnia chińska
5/5 - (11)