Kuchnia japońska Warszawa

Kuchnia japońska gwarantuje niezapomnianą ucztę dla naszych kubków smakowych. Próbując japońskich specjałów, możemy spodziewać się bogactwa smaków, kolorów, a także wyselekcjonowanych i zawsze świeżych produktów. Kulinarna sztuka Japonii to przede wszystkim sushi, ale także odnaleźć w niej można wyjątkowo podane i przyrządzone owoce morza, warzywa i ryby. Jakich innych dań warto spróbować? Przekonaj się jak smakuje kuchnia japońska Warszawa, wybierając jeden z zestawów cateringu restauracji na Bistronaut.pl!

Sushi jest sztandarową potrawą Japonii. Jest to kwintesencja tego, co jest charakterystyczne dla sztuki kulinarnej i tradycji tego regionu. W kraju kwitnącej wiśni znajdziesz również inne dania. Tu ogromną wagę przywiązuje się do wyselekcjonowanych składników. Wybierane są jak najmniej przetworzone (często surowe), lokalne produkty, do których Japończycy mają ogromne zamiłowanie. Przez to kuchnia japońska jest uznawana za jedną z najzdrowszych kuchni świata.

Wygląd ma znaczenie!

Kuchnia japońska jest podobna do kuchni chińskiej, ze względu na bliskie położenie obu tych krajów. Znaleźć tu można podobne składniki i tak samo bardzo duży nacisk kładzie się na samo przygotowywanie potraw. Japoński szef kuchni doskonale wie co to pasja gotowania. W daniach orientu bardzo ważne są nasze kubki smakowe, ale pamiętajmy, że „oczy też jedzą”. Finalny efekt wizualny potrawy na talerzu, to specjalność kraju kwitnącej wiśni!

Kuchnia bez mięsa

W typowych japońskich restauracjach trudno będzie znaleźć dania mięsne (wyjątkiem może być wołowina i wieprzowina). Co ciekawe Japonia słynie z Kobe – najdroższej wołowiny na świecie. Głównie ze względu na łatwy dostęp do owoców morza, bogactwo w świeże ryby, Japończycy wybierają te składniki do przygotowywania potraw. W te bardzo często komponowane są ogromne ilości warzyw i wodorosty.

Przyprawy

Ze względu na poszanowanie integralności składników, japońscy kucharze dokładają wszelkich starań do zachowania zasady prostoty w kuchni. Wiele potraw spożywanych jest na surowo, lecz nawet te gotowane, smażone nie są mocno doprawione lub też w ogóle. Nie są one potrzebne do uzyskania słynnego na świecie smaku umami. Do tego wykorzystywane są płatki bonito, bulion, sos sojowy i miso. Nie oznacza to, że kuchnia Japończyków pozbawiona jest przypraw – to podawane są już do posiłku. Dzięki temu każdy może zgodnie ze swoimi preferencjami zanurzyć przygotowane danie w przeróżnych sosach, marynatach, wasabi i doprawić całym wachlarzem lokalnych przypraw.

Co warto zamówić, wybierając japońską restaurację w Warszawie?

Oprócz sushi to buliony są podstawą kuchni azjatyckich, w tym też i japońskiej. Tradycyjny bulion obfituje w warzywa i dodatki: owoce morza, kalmary, krewetki, wodorosty. W niejednym lokalu, także w Warszawie, jest możliwość samodzielnego gotowania zupy. Co koniecznie musisz spróbować jeżeli interesujesz się kuchnią japońską:

Sushi – od tego dania należy zacząć przygodę z kuchnią japońską. Podstawą sushi jest lepki ryż doprawiony octem ryżowym. Jako wypełnienie stosuje się całą gamę różnych produktów (warzywa, owoce morza, ryby). Najpopularniejszą wersją sushi jest maki – zawijane w nori (matę ze sprasowanych alg morskich), formowane w rolkę przy pomocy maty bambusowej i następnie krojone na kawałki.

Ramen – obok miso najbardziej popularna zupa na podstawie bulionu dashi. Nie ma jednego przepisu na ramen, jednak bardzo istotny jest tu pszenny makaron w towarzystwie odpowiednich dodatków. Wśród nich można najczęściej występują grzyby shitake, jajko, pędy bambusa i różne wariacje owoców morza.

Mochi – japońskie ciastka ryżowe. Najczęściej spożywa się je podczas nowego roku lub świąt, jednak także Japończycy sięgają po nie na co dzień. Jest to potrawa na słodko, krem wykonuje się tradycyjnie z czerwonej fasoli z dodatkiem cukru i miodu. Jednak istnieje wiele wariacji mochi, w tym i te europejskie z truskawkami, nutellą.

Sashimi – jest to nie tyle danie, co sama szuka serwowania mięs, ryb i owoców morza. Specjalnie pokrojone, odpowiednio ułożone i spożywane według ściśle określonych reguł.

Zainteresowała Cię kultura i przede wszystkim, tradycja kulinarna Japonii? Chcesz zamówić niezastąpione sushi lub poznać nowe smaki lokalnych restauracji? Dla kuchni japońskiej charakterystyczne są wyselekcjonowane składniki oraz wyjątkowa sztuka gotowania. To może zniechęcić każdego do przygotowania tych potraw we własnym domu. Zapraszamy do serwisu Bistronaut.pl, gdzie wybierasz restauracje w Polsce, w Warszawie, gdzie najlepsi kucharze przygotują najlepsze jedzenie w mieście z dostawą. Proponujemy podróż kulinarną, którą przepełnia smak kuchni japońskiej. Decydując się na Bistronaut.pl, stawiasz na 4 posiłki na wynos. Naszym menu zapełnisz Twój cały dzień!

Popularne Japońskie przystawki

Jedną z częściej spotykanych przystawek w japońskich domach są placki warzywne. Brzmi to zwyczajnie? Jednak posiadają one oryginalny smak, który jest połączeniem ciasta naleśnikowego z kapustą. Resztę składników dobiera się samodzielnie. Gyoza – czyli podsmażane pierogi w orientalnym stylu, to kolejna popularna przystawka. Wypełnione delikatnym farszem, podawana w towarzystwie sosu sojowego wymieszanego z octem sojowym. Sushi jest również często podawane jako przystawka.

Popularne Japońskie napoje

Kraj kwitnącej wiśni słynie z zielonej herbaty. Chętnie tą się pije praktycznie do każdego posiłku. Najpopularniejszym japońskim napojem jest matcha – sproszkowana zielona herbata. Alkohole? Tu koniecznie trzeba wspomnieć o piwie oraz sake.

Popularne Japońskie desery

Wspomniane już mochi, ale także Dorayaki (dwa ciastka, a pomiędzy nimi słodka pasta z fasoli). Oprócz tego proponujemy skosztować Yokan, czy Dango.

Nasz serwis to idealne miejsce, aby zakosztować w Warszawie japońskiej tradycji na talerzu. Zapraszamy wszystkie osoby z Warszawy do zamówienia całodniowego cateringu o różnych wielkościach porcji. Dopasuj zestaw do Twojego zapotrzebowania i trybu życia. Zamów najlepszy catering przygotowany przez szefów kuchni z japońskich restauracji.

Najlepsze japońskie restauracje w Warszawie

Lulu Bar Warsaw

Kuchnia japońska
5/5 - (11)