Kuchnia polska Warszawa

Kuchnia Polska zdecydowanie zalicza się do bardzo zróżnicowanych rodzajów kuchni. Różnorodność może wynikać z naszej historii, która tak jak nasze potrawy nie należała do nudnych historii. Tak na ogólny kształt tego co Polacy serwują w swoich domach, złożyły się lokalne tradycje i wpływy kulturalne innych narodów zamieszkujących tereny dawnej Rzeczpospolitej. Tradycyjna kuchnia Polska to ślady kuchni żydowskiej, niemieckiej, francuskiej oraz kuchni wschodnich.

Każdy doskonale wie, że Polak lubi dobrze zjeść. W kuchni polskiej ważne jest to żeby zjeść suto i tłusto. Wysokokaloryczne i ociekające tłuszczem dania, w dodatku zawierające ilość mąki i cukru. Patrząc wstecz, można znaleźć uzasadnienie tego faktu. Dawniej Polacy głównie trudzili się pracą w polu, więc kluczowe było dostarczenie energii ciału. Obecnie charakter pracy trochę się zmienił, lecz nawyki żywieniowe pozostały. Można jednak zauważyć zainteresowanie Polaków daniami z całego świata i wplatanie ich do swojego menu.

Polską kuchnię cechują się wyrazisty smaki. Wszystko musi mieć charakter, musi być dobrze doprawione. Polacy nie gustują potrawach mdłych, bez wyrazistego smaku i kucharze doskonale zdają sobie z tego sprawę. Jedzenie na słodko, jedzenie na słono, jak kwaśne to oczywiście kiszonki. Duża ilość przypraw to zdecydowanie domena kuchni polskiej.

Codzienne nawyki żywieniowe

Przyjęło się, że Polacy jedzą między 3 a 5 posiłków dziennie. Sztywny schemat śniadanie – obiad – kolacja, często uzupełnia drugie śniadanie i podwieczorek. Między posiłkami raczej zachowujemy długie odstępy czasowe i niestety najbardziej obfitym posiłkiem jest obiad, a takiego zalecenia nie znajdziecie wśród wytycznych lekarzy.

Mimo tego kuchnia polska ewoluuje i ze zdecydowaną korzyścią dla naszego zdrowia. Posiłki są coraz częściej bardziej rozkładane w czasie, wprowadzany jest lunch i przekąski, a najbardziej tłuste produkty zastępujemy innymi. Tradycyjny rodzinny obiad nie musi być połączeniem kotleta schabowego, ziemniaków z masłem i kapusty ze skwarkami. Na tradycyjne składniki znajdujemy bardziej zdrowe zamienniki. W naszej tradycji pozostają także ryby słodkowodne i bardzo zdrowe kasze. Świeże, sezonowe warzywa także dobrze prezentują się przy różnego rodzaju mięsach.

Na czym bazuje kuchnia polska

Przy pierwszym kontakcie z kuchnią polską możemy, zaobserwować wykorzystywanie prostych, łatwo dostępnych składników. Te, w ich najlepszym wydaniu, są podstawą prowadzenia polskiej restauracji, a szef kuchni potrafi przygotować je również w nowoczesnym wydaniu. Wyróżnić można następujące składniki:

  • mięsa: wieprzowina (nie tylko schabowy), drób, a także dziczyzna jak sarnina, mięso z dzika
  • ryby: karp, śledź, jesiotr
  • warzywa: ziemniaki, buraki, cebula, marchew, chrzan, kapusta, ogórki
  • grzyby: borowik, maślak, rydz
  • owoce: jabłka, gruszki, śliwki, wiśnie, porzeczka, agrest
  • nabiał: oscypek, bryndza, przetwory mleka krowiego, owczego i koziego jaja

Każda z potraw musi mieć wyrazisty smak, który nie podkreśli nic lepiej niż przyprawy. Pieprz sól i czosnek stanowią swoistą bazę, która to musi znaleźć się w każdym domu i musi być użyta do praktycznie każdego dania. Uzupełniają tą listę koperek, anyż, kminek oraz gałka muszkatołowa.

To co nas zdecydowanie wyróżnia – kiszone warzywa

Kiszone ogórki i kapusta to prawdziwe bogactwo witaminy C. Również kiszonki mają zbawienny wpływ na jelita. Zgodnie z upodobaniami Polaków do wyrazistych smaków, Ci polubili kiszone warzywa. Wyżej wymienione należą zdecydowanie do tych najbardziej popularnych w kuchni polskiej, lecz także poddajemy cukinie, kalafior, rzodkiewki, marchew, czy paprykę, procesowi fermentacji.

Tradycyjna polska kuchnia - najbardziej popularne dania

Wspomniany „schabowy”, rolada, ziemniaki to istne serce kuchni polskiej. Co jednak jeszcze można znaleźć na polskich stołach i co zjecie w restauracjach z kuchnią polską?

Wszelakie zupy – szybkie, proste w przygotowaniu i stosunkowo tanie. Tradycyjna kuchnia polska wymaga obiadu złożonego z dwóch dań. Zdecydowanie dominuje tu tłusty rosół, żurek z białą kiełbasą, zupa pomidorowa, kapuśniak, grochówka, flaki wołowe, a także przepyszna zupa dyniowa.

Pierogi – specjalne ciasto w kształcie księżyca to produkt flagowy Polski! Oczywiście dostępne w różnych wariantach. Tradycyjne pierogi z mięsem, kapustą i grzybami, ruskie.

Bigos – kapusta kiszona w towarzystwie mięs takich jak boczek, kiełbasa, mięso wołowe lub drobiowe, a to wszystko z dodatkiem cebuli, grzybów i koncentratu pomidorowego

Gołąbki – zawijane w liście kapusty mięso, ryż lub kasza, z dodatkiem cebuli, grzybów i przypraw. Podane tradycyjnie z sosem pomidorowym.

Placki ziemniaczane – proste i tanie danie. Starte ziemniaki z dodatkiem mąki oraz jajek i cebuli. Podawane zarówno na słodko jak i słono, także po zbójnicku.

Kaszanka – rodzaj wędliny wykonany z kaszy, krwi oraz podrobów.

Tatar wołowy – przygotowany z mielonego lub drobno siekanego mięsa, w towarzystwie cebuli, żółtek jaj i przypraw. Tatar to danie spożywane na surowo.

Ryba po grecku – która nie pochodzi z Grecji. Smażone filety rybne z koncentratem pomidorowym i włoszczyzną.

Fasolka po bretońsku – dobrze znana w Polsce potrawa nie pochodzi z Bretanii. Jednogarnkowe danie oparte na gotowanej fasoli z mięsem, boczkiem, kiełbasą i różnymi warzywami. Doprawiona majerankiem, zielem angielskim, liściem laurowym i zaprawiona koncentratem pomidorowym

Regionalizm w polskiej kuchni

Różnorodność to coś, co zdecydowanie nas wyróżnia. Można to zaobserwować podróżując po kraju i próbując lokalnych specjałów. Jakie regiony są najbardziej warte uwagi pod kątem kulinarnym?

bliskości morza, w tym rejonie popularne są wszelakie ryby. Przygotowywane na różne sposoby, mianowicie wędzone, smażone, gotowane, czy też marynowane. Jako dodatki chętnie wykorzystywane są tu ziemniaki oraz chleb.

Podhale

Jest to region charakteryzujący się bardzo prostym doborem składników, a zarazem wyjątkowym smakiem. Fundamentalne są tu ziemniaki, kasze i kapusta. Charakterystyczna dla tego regionu jest kwaśnica i podhalańskie sery (bryndza i oscypek).

Małopolska

W Krakowie przez różne zawirowania polityczne i administracyjne można odczuć wpływy kuchni galicyjskiej. Popularnymi daniami są między innymi jaja po wiedeńsku, sernik po wiedeńsku oraz sznycel. Kraków to także popularne bułeczki drożdżowe znane jako bajgle.

Podlasie

Tu można zaobserwować spore wpływy wschodnich krajów. W domach na Podlasiu zjecie dania przygotowywane na podstawie ziemniaków. Wyróżnić można tu kiszkę ziemniaczaną i babę. Kindziuk – popularna wędlina, wytwarzana jest również w tym regionie. Podlasie to stolica sękacza.

Śląsk

Śląsk kształtował się kulinarnie pod wpływem Niemiec, Austrii i Czechów. Golonka, kotlety mielone, czy rolada to podstawowe dania mięsne na śląsku. Popularne są również ziemniaki, zwane kartoflami i tradycyjne kluski śląskie.

 

 

Mazowsze

Jeden z najbardziej zróżnicowanych regionów kulinarnych Polski. Powszechne jest stosowanie produktów pochodzących z lasu. Dodatki takie jak miód, jagody, ziemniaki i grzyby dominują na mazowieckich stołach. Popularne mięsa: dziczyzna i pieczona kaczka.

Wielkopolska

Co możemy znaleźć w wielkopolskiej restauracji? Koniecznie trzeba spróbować gzika (twaróg ze szczypiorkiem i rzodkiewką. W okolicach Poznania dominuje kapusta z grochem, ziemniaki i kapusta.

Pomorze

Z racji położenia geograficznego – bliskości morza, w tym rejonie popularne są wszelakie ryby. Przygotowywane na różne sposoby, mianowicie wędzone, smażone, gotowane, czy też marynowane. Jako dodatki chętnie wykorzystywane są tu ziemniaki oraz chleb.

Kujawy

Tu również można zaobserwować bliskość morza, obserwując menu jakie zaproponuje wam regionalna restauracja. Z ryb morskich przyrządza się tu sałatki oraz zupy.

Warmia i Mazury

Pomorze słynie z jezior oraz lasów, więc i jedzenia ryb słodkowodnych, grzybach i jagodach. Wędzone ryby, jak i mięsa (słonina, boczek) często widnieją na tutejszych stołach.

Najlepsze polskie restauracje w Warszawie

Centrum Warszawy to miejsce pełne restauracji, także serwujących nasze regionalne jedzenie. Polecamy wspólny wypad do stolicy z przyjaciółmi i odkrywanie na nowo znanych wam już pierogów, kaczki, czy innych specjałów jakie oferuje restauracja. Z poniższych restauracji możecie zamówić pełne wyżywienie na cały dzień z dostawą do domu.

Gęgawa

Kuchnia polska
5/5 - (11)