Kuchnia włoska Warszawa

Jedna z popularniejszych, jak i nie najbardziej popularna i lubiana kuchnia. Praktycznie w każdym miejscu na świecie możemy skosztować pizzy, makaronu, zjeść tiramisu. Dania cechują się prostotą, często niewielką ilością składników, z naciskiem na ich jakość. Do tego Włosi przykładają najwięcej serca – do najlepszych produktów od małych lokalnych producentów. Tych nie da się niczym zastąpić, choć restauratorzy podejmują takie próby, które nie zachwyciłyby z pewnością prawdziwego Włocha. Żeby tak naprawdę poznać włoską kuchnię, należałoby troszkę zakosztować stylu życia we Włoszech.

Włosi uwielbiają jeść, jednak tak samo jak ważne co znajdzie się na ich talerzach, jest równie ważna cała otoczka oraz pora spożywania posiłków. Jedzenie należy celebrować, trzymać się odpowiedniej tradycji i kultury jaką narzuca kuchnia włoska. Tak można wyróżnić typowe trzy pory istotne dla każdego Włocha:

śniadanie
 dla pierwszego posiłku zarezerwowane są godziny 7.00 – 10.00 i tu dominują lekkie, słodkie przekąski jak maślany rogalik czy ciasteczko. Często podstawą śniadania jest mocne i aromatyczne espresso, lub kawa mleczna – café latte lub cappuccino,

przekąski
 najbardziej obfity posiłek zarezerwowany jest na godziny popołudniowe, dlatego też w ciągu dnia włosi skupiają się na tzw. appetizerach, które mają podsycić kubki smakowe przed prawdziwą wieczorną ucztą. Wczesne popołudnie to czas na różnego rodzaju makarony, pesto, zdrowe sałatki, czy też pizzę sprzedawaną na kawałki,

obiadokolacja
po całym trudzie dnia (oczywiście z przerwą między 13.00 a 16.00 na tradycyjną siestę) jeszcze nie przychodzi czas na kolacje. Po pracy najlepiej uraczyć się drinkiem przy zachodzie słońca i apperitivo. To idealny moment na spotkania towarzyskie i pretekst do wspólnego spędzania czasu. Godziny 19.00 – 21.00 to czas gdy na stole pojawia się to co najlepsze. Rozpoczyna się prawdziwa celebracja posiłków, królują różna autorskie dania, tradycyjne dla danego regionu Włoch. Obiadokolacja rozpoczynana jest przystawkami w formie wędlin, serów oraz sałatek. Następne danie przygotowywane jest na bazie mięsa, ryb, makaronu lub warzyw pieczonych, lub grillowanych, a także makaronów. Kończącym akcentem jest słodki deser i mocne espresso.

Rozmowy i spotkania towarzyskie

Taki schemat kulinarnego dnia we Włoszech ma swoje uzasadnienie. Bardziej obfite posiłki spożywane są wieczorem, gdy upał już tak nie doskwiera i apetyty bardziej dopisują. Bardziej kaloryczna obiadokolacja warunkuje poranne, lekkie śniadanie.

Kluczem do zrozumienia kuchni włoskiej jest poznanie charakteru słonecznej Italii i wgląd w serca związanych z rodziną i bardzo emocjonalnych mieszkańców. Włosi uwielbiają kuchnie w najlepszym wydaniu, w doborowym towarzystwie. Liczne, wielogodzinne rozmowy i poznawanie nowych ludzi, nieprzejmowanie się godziną i obowiązkami dnia następnego – to codzienność na półwyspie apenińskim! Rodzinny obiad to obowiązkowy punkt każdego dnia.

Charakterystyka włoskich produktów

Kuchnia włoska jest bardzo zróżnicowana ze względu na regiony Italii. W każdym zakątku możemy zakosztować innych specjałów. Mimo tego włosi niezmiennie od wielu lat opierają swoją kuchnię na tych samych, popularnych składnikach. Podstawą śródziemnomorskiej kuchni są oliwki (używana praktycznie do wszystkiego oliwa), a także zboża (dania mączne), a także wino. Do fundamentalnych składników można zaliczyć również:

Sery:

fontina, gorgonzola, montasio, mozarella, mascarpone, parmezan, pecorino, taleggio, ricotta, ragusano

Szynki:

bogaty wybór wędlin od najpopularniejszej szynki parmeńskiej po długo dojrzewającą szynkę wolową bresaola

Przyprawy:

kuchni włoska nie istnieje bez przypraw! Rozmaryn, oregano, bazylia, tymianek, czosnek, szałwia, natka pietruszki

Mąka:

wspomniana już mąka (typ 00) wykorzystywana do przygotowania idealnej pizzy. Jest bogata w gluten i delikatna, więc ciasto jest idealnie elastyczne. Również w kuchni włoskiej wykorzystywana jest mąka pełnoziarnista

Owoce morza i ryby:

podawane w formie grillowanej lub pieczone. Wyróżnić można kalmary, ośmiornice, langusty, homary, krewetki, kraby, a także ryby takie jak sardele, śledzie, sardynki, tuńczyk, makrela, łosoś, dorsz.

Zdrowie na talerzu

Zastanawiacie się czy kuchnia włoska jest zdrowa? Mimo bogactwa, w to co nie wydaje się być zbyt zdrowe, to dorosła część populacji włoskiej cechuje się jednym z najniższych współczynników otyłości w Europie. Potrawy bogate w węglowodany, tłuste sery nie przeszkadzają w utrzymaniu dobrej kondycji i zdrowia. Kluczowa może być tu równowaga między ilością a jakością. Włosi jedzą dużo, ale w małych ilościach. Posiłki nie są spożywane w biegu – wręcz przeciwnie!

Dużą rolę odgrywają aromatyczne zioła, świeże ryby, i kolorowe warzywa. Włoska dieta cechuje się również owocami morza. Italia to nie tylko przyjemna, ale także zdrowa żywność!

Najpopularniejsze dania kuchni włoskiej

Myśląc o kuchni włoskiej zachwycamy się jakością serwowanych dań. Każdy z nas jadł na pewno prawdziwą włoską pizzę (taką bez dodatku ketchupu). Drugim i bardzo trafnym skojarzeniem jest makaron. Italia to królestwo makaronów takich jak spaghetti, lasagne, ravioli, także makaron orkiszowy i żytni.

Mimo, iż odwiedzając włoskie restauracje w Polsce często możemy znaleźć często nawet 30-40 rodzajów pizzy, to do najpopularniejszych należą (główne składniki):

  • margherita (mozarella, pomidor, olej, bazylia)
  • marinara (pomidor, czosnek, oregano, olej)
  • prosciutto e funghi (szynka, grzyby)
  • quatrro formaggi (popularne „cztery sery)
  • quattro stagioni (mozarella, pomidor, szynka, grzyby, karczochy, czarne oliwki)
  • capricciosa (podobnie jak quattro stagioni, zazwyczaj nie ma oliwek)
  • diavola (dominuje pikantne salami)
  • vegetariana (mozarella, pomidory, papryka, bakłażany, cukinia itp.)

Najlepsze restauracje włoskie trzymają się okrojonego menu i zamawiają tylko sprawdzone, jakościowe produkty, charakteryzujące się wyjątkowym smakiem.

Włoskie przystawki

W Warszawie niejedna restauracja powstała opierając się wyłącznie na włoskich przystawkach. Nie samą pizzą człowiek żyje, warto skosztować też i innych włoskich nowości. Ogromną popularnością cieszy się bruschetta. Są to grzanki ze świeżymi pomidorami, bazylią i oczywiście oliwą. Popularne antipasti to oczywiście różnego rodzaju sery i smażone zakąski fritti.

Warzywa na talerzu

Chcesz zjeść coś zdrowszego? Włosi słyną również z bardzo znanych na całym świecie sałatek. Najczęściej są one dodatkiem do obiadów, jednak niektóre potrafią stanowić odrębny, bardzo pożywny posiłek. Wspomnieć należy tu koniecznie o następujących sałatkach

Cezar – której głównymi składnikami są: pierś z kurczaka, oliwa z oliwek, sałata rzymska, sól i pierz
Caprese – składająca się z plastrów pomidorów oraz mozarelli. Do tego bazylia i zmielony pieprz.
Carpaccio – cienko pokrojone mięso wołowe, także sałatki z sera koziego, rukoli i buraków

Dania mięsne

Oprócz dojrzewające szynki Włosi kochają także inne mięsa i chętnie wykorzystują je w swoich potrawach. Świeże mięsa jak wołowina, cielęcina, dziczyzna to stali bywalcy w ich kuchni. Chętnie wykorzystywane jako farsz, ale nie tylko!

I znowu mąka

Gluten zdecydowanie dominuje we włoskiej kuchni. Wspomniane makarony i pizza to nie wszystko co serwuje włoska restauracja. Odpowiednikami naszych klusek, pierogów, są podawana w różnej formie gnocchi, ravioli, tortellini. Często z różnymi sosami i nadzieniem w środku.

Coś na słodko

Popularne „Dolce vita” bardzo pasuje do tej kuchni. Włosi uwielbiają słodkie desery. Każde ristorante italiano zadba, by stali goście po daniu głównym mogli uraczyć się tiramisu, czy też i nawet gelati (lody rzemieślnicze). Śmietankowy deser z płynną polewą, czyli panna cotta, to również włoski specjał.

Typowe włoskie napoje

Wybierając się na romantyczną kolację, nie może na niej zabraknąć świecy i wina. Włoskie wina są popularne na całym świecie i bardzo chętnie je piją do posiłków. Bez włoskiej kawy także ciężko sobie wyobrazić poranek, czy porę obiadową.

Najlepsze włoskie restauracje w Warszawie

W sercu Warszawy każdy znajdzie możliwość skosztowania włoskich potraw w dobrych cenach. Niejedna restauracja serwuje potrawy przygotowane przez szefa kuchni prosto z Italii. W Polsce nie brakuje rodowitych Włochów, którzy raczą gości czymś więcej niż pizza. Codziennie pracujemy nad tym, by uzyskiwać jeszcze lepsze włoskie smaki. Zamawiając włoskie dania w Warszawie, będziesz tak samo zadowolony jak byś odwiedził restaurację we Włoszech!

Santoreggia

Kuchnia włoska
5/5 - (9)